دانلود کتاب هزارههای گمشده اثر پرویز رجبی ۵ جلد
هزارههای گمشده، تاریخ سیاسی، مدنی و فرهنگی ایران باستان، از نخستین دوره تا زوال ساسانیان، تالیف دکتر پرویز رجبی، ایران شناس، تاریخ نگار و نویسندهی آگاه و سخنسنج روزگار ما، شامل پنج جلد که جلد نخست آن در دو بخش کلی تنظیم شده است. بخش اول، که به اهورامزدا، زرتشت و اوستا اختصاص دارد، پرداختیست علمی و تحلیلی به همهی آرا و نقدهایی که در ایران و جهان به ایزد بزرگ ایرانیان باستان وپیامبر و کتابش تخصیص یافته است.
کتاب هزارههای گمشده :
این بخش ضمن طرح دیدگاه ایران شناسان شرق و غرب،راس مستقل و تحلیلی نویسنده را نیز بازتابانده و سایه روشنهای تاریخی و آیینی اهورا مزدا، زرتشت و اوستا را از پرده برون ریخته است. بخش دوم، به مقولههایی چون آتش و ایزدان و امشاسپندان و جشنهای ایرانی و پنج گاه شبانه روز در ایران باستان و مقالاتی چون اسب و آتوسا و ابد و ازل و عقاب و سپیتمان و آیینهای ازدواج در ایران باستان و حقوق زنان اختصاص یافته است و در پایان، ترجمهی رسالهی تکذیب و رد فرق دینی ارائه شده است که نقدیست از ارنیک، دانشمند و مورخ ارمنی قرن پنج میلادی دربارهی زروان و زروان گرایی در ایران باستان.
۵ جلد کتاب هزاره های گمشده شامل چه مواردی است؟
- جلد اول : اهورامزدا، زرتشت و اوستا
- جلد دوم : هخامنشیان به روایتی دیگر
- جلد سوم : خشیارشا تا فروپاشی هخامنشیان
- جلد چهارم : اشکانیان (پارتها)
- جلد پنجم : ساسانیان
به باور پرویز رجبی:
«صفحههای تاریخ ایران در دوره اسلامی، کمی سریعتر از صفحههای تاریخ ایران باستان ورق میخورند. سدهها تا حدودی جای هزارهها را میگیرند. اما گم گشتگی همچنان نقش آزاردهنده خود را حفظ میکند… برای من سرگردانی داریوش سوم و یزدگرد سوم به همان اندازه در هزارتوهای تاریخ گم شدهاند که سرگردانی سلطان جلال الدین خوارزمشاه یا لطفعلی خان زند … زهر قتل عام نیشابوریان به دست مغولها و یا دهلویان به دست نادرشاه گرفته شده است یا به عبارت دیگر گم شده است. حتی برخی از رودخانها خشک شدهاند و دل کوهها را شکافتهاند و راهها را برای اینکه کوتاهتر بکنند جابهجا کردهاند.»
وی در این کتاب میکوشد تا آنجا که میتواند هویت این گمشدهها را به مخاطبان بشناساند. برای آشنایی برخی خوانندگان با تاریخ، در همین آغاز کار باید گوشههایی از سرزمین مادری و یا پدری یادآوری شود تا مگر مهری بجنبد و نسیمی دیگر بینگیزد. نظربازی که بخواهد چشماندازی از ایران را به تصویر بکشد، هرگز نخواهد توانست خود را از چنگال تاریخ این سرزمین کهن برهاند. صدای آرام پای تاریخ، آوای جاویدان پای خفتگان است. آوای پای خفتگان هرگز نمیخسبد.
جمشید نیز چیزی از جهان نبرد، الا حکایت جام خود. اهل نظر، صدای گامهای تاریخ را میشنوند! رد پای تاریخ به آسانی پاک نمیشود. با این ردپاهای پیرامونی، ایرانی حال و هوایی دیگر دارد و منطقی دیگر. کافی است که با زبان این منطق بیگانه نباشی و به زیباییهای مهرپرستی و صفای اعماق ایرانی ایمان بیاوری! صفایی که از سویی برآیند طبیعت با شکوه پیرامون اوست و از سویی دیگر در طول روزگاران گذشته، به رغم وجود نشانههایی از یک خستگی تاریخی، هرگز ایرانی را از شکافتن فلک و انداختن طرحی نو بازنداشته است.
دیدگاهی بنویسید