دانلود کتاب باستان شناسی قران کریم
نگارنده در کتاب باستان شناسی قران کریم ضمن طرح نکاتی درباره قرآن منابع باستانشناسی و چگونگی پیشرفت آن، به بررسی واژة اخدود، ارم، حجر و… در باستانشناسی قرآن پرداخته و در نهایت، نیمنگاهی به نیمة پنهان نشانههای باستانی (گورها و گورستانها و…) داشته است؛ ضمن آن که در بخش پیوستها، ترجمة آیات مطرح در کتاب به همراه یادداشتها و تصاویری از کتب خطی قرآن را آورده است.
محتوای کتاب باستان شناسی قران کریم:
در قرآن کریم نام و مکانهایی ذکر شده که از نظر تاریخی حائز اهمیت است و میتوان آنها را از لحاظ باستانشناسی کاوش نمود. صورت کلی کار باستانشناسی چنین است که در زمین کاوش نموده تا به لایههای مختلف زمین برسد و ادوار مختلف تاریخی را از لابهلای آن شناسایی کنند.
در قرآن آنقدر به این آثار باستانی اهمیت داده شده که از آن به عنوان آیات یاد شده است، البته باید گفت که قرآن کتاب باستانشناسی نیست و به منظور بیان علم باستانشناسی نیز نیامده است، اما اشارههای قرآن در این باره اعجازآمیز است، اعجاز بودن این اشارهها درقرآن به این دلیل است که خود پیامبران در شرایطی نبودهاند که نسبت به آن اخبار علمی داشته باشند، حتی در تورات و انجیل نیز اشارهای به آنها نشده است و همین مطالب نمایانگر معجزه بودن قرآن است.
تعریف باستانشناسی:
باستانشناسی، دانش شناخت فرهنگهای ادوار گذشته انسان براساس مطالعه اشیا و آثار دیرین و جز آن است. قرآن کریم بخش وسیعی را به آغاز آفرینش جهان و انسان و درسهایی از تاریخامم پیشین، پیامبران و پادشاهان اختصاص داده است؛ همچنین با توصيه به سیر و سیاحت در زمین، سپس نظر افکندن، مطالعه تاریخ مستند به اسناد و مدارک غیرمکتوب (یعنی باستانشناسی) انگشت تأكيد نهاده است.
اهمیت شناخت جغرافیای تاریخی وقتی روشن میشود که بدانیم در گذشته به علّتِ نشناختنِ جغرافیای تاریخی قرآن، مفسّران و تاريخنگاران، اماکن گوناگونی را برای هریک از قصص قرآن ذکر کردهاند که بعضی از آنها با آیات قرآن منطبق نیست و باید محققین تاریخ، تحقیقات جغرافیایی بر روی آنها بهعمل آورند.
باستانشناسی در قرآن:
وقايع باستاني در قرآن كريم در آياتِ متعدّدي بيان شده است. مطالعاتِ نخستين دربارهي باستانشناسي متون مقدّس توسط دانشمندان يهود و بر اساس آموزههاي تورات صورت پذيرفت. در قرآن كريم بسياري از حوادثي كه دربارهی پيامبران تصوير شده است، حاوي نكات ارزشمندي است كه با مطالعاتِ باستانشناختي ميتوان از بسياري حقايق پرده برداشت. اين امر نيازمندِ اهتمام جدّي علماي مسلمان براي پيشبرد علمي و مستدل نمودن وقايع قرآني است.
مسیحیت در باب باستان شناسی کتاب مقدس، آثار بسیار زیادی دارد؛ حتی برای موارد و محلهای خاص. این بسیار تأثربرانگیز است که وقتی قرآن میخوانیم و به آیاتی نظیر «إرم ذات العماد»، «واذکر فیالکتاب مَرْيَمَ إِذِ انتَبَذَتْ مِنْ أَهْلِهَا مَكَانًا شَرْقِيًّا» و… میرسیم، برایمان سؤال میشود که اینها کجاست؟ تا جایی که برخی میگویند – معاذﷲ – قصهپردازی و افسانه است. ما در مقایسه با ادیان دیگر متأسفانه در این زمینه کاستیهایی داریم.

دیدگاهی بنویسید