دانلود مقاله سکه های اولیه طبرستان
سرزمین تپورستان که اعراب آنرا طبرستان نامیدند وامروز به مازندران معروف است، به سبب کوهستانی بودن و صعب العبوری راهها و جنگل ها، غالبا از تهاجم بیگانگان در امان مانده بود و پس از فروریختن شاهنشاهی ساسانی نیز بیش از یک قرن در مقبل حملات مکرر سپاهیان عرب سرسختانه ایستاد و استقلال خود را حفظ کرد. مقاله سکه های اولیه طبرستان، به بررسی سرزمین طبرستان و همچنین اولین سکه های ضرب شده در این سرزمین و مشخصات آن ها میپردازد.
اسپهدان تپورستان (طبرستان، تبرستان):
موسس این سلسله، مردی دلیر و مبارز به نام گیل گَو باره (گاو باره) پسر گیلانشاه، یکی از امرای محلی گیلان و از نوادگان قباد ساسانی بود که تقریبا بلافاصله پس از تهاجم تازیان به ایران، علم استقلال را بر افراشت و سلسله گاوبارگان را بنیان گذاشت. ابن اسفندیار آغاز پادشاهی گیل گیلان فَرشُواذجَر را به سال سی و پنجم از تاریخی که عجم به نو نهاده بودند ذکر کرده است.
ظاهرا نخستین امیر این سلسله که از روی سکه ها به ما رسیده، فَرخُوان سکه ها یا فَرُّخان کتابهاست که پسر و جانشین دابویه و او پسر گیل گاوباره بوده است. امیران این سلسله از سال ۳۵ تا ۱۰۹یا۱۱۰ تاریخ مجوس (سال اخیر مطابق ۱۳۴۴-۵ قمری است) یعنی از ۶۸۶ تا ۷۶۱ میلادی در طبرستان حکومت کرده اند.
مقاله سکه های اولیه طبرستان:
بعد از اسلام تا مدتها در ممالك ايران و روم-متصرفه اسلام-سكه هاي ايراني و رومي متداول بود؛ ولي بتدريج حكام امويان و سپس عدهاي از حكام عباسي-بويژه حاكم طبرستان-با حفظ شكل اصلي سكههاي دوره ساسانيان به دور سكهها كلماتي چون:«الله-محمد رسول الله-الله ربي-الااله الاالله محمد رسول الله» و امثال اينها را به خط كوفي اضافه كردند. همچنين عدهاي از آنان اسامي خود را نيز در روي سكه و مقابل شك خسرو دوم-كه در روي تمام سكهها بود-به كوفي و گاهي به خط پهلوي ضرب ميكردند.
آنچه از اين قبيل سكهها در زمان حكام اموي ضرب شده است بنام :«سكههاي عرب ساساني» و در دورة عباسي بنام:«سكههاي حكام طبرستان» يا «سكههاي طبرستاني» معروف شده است. در روي سكههاي عرب ساساني بيشتر شكل خسروپرويز منقوش است و گاهي نيز يزدگرد سوم، و خيلي بندرت شكل بهرام پنجم هم ديده ميشود.

دیدگاهی بنویسید